Guatemala heeft de ambassade in Israël naar Jeruzalem verhuisd. Het complex in het westen van de stad is woensdag officieel geopend.

De Guatemalaanse president Jimmy Morales en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu waren aanwezig bij de opening van de ambassade. De mannen werden vergezeld door hun partners.

Netanyahu sprak tijdens de ceremonie over de voortdurende steun van Guatemala aan Israël. ''Het is geen toeval dat Guatemala zijn ambassade als een van de eerste opent in Jeruzalem. Jullie waren het tweede land dat de soevereiniteit van Israël erkende."

Eind vorig jaar besloot de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de ambassade in dat land daarheen te verhuizen. Guatemala was een van de weinige landen die de Amerikanen steunden en het enige land dat de beslissing ook nam.

De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem werd maandag geopend, na veel ophef in de internationale gemeenschap. Trump erkende met de verhuizing Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, terwijl de Palestijnen Oost-Jeruzalem zien als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!