Een verzoek van Paul Manafort, de voormalig campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, om een aanklacht tegen hem in het Ruslandonderzoek te seponeren, is door de federale rechter afgewezen. 

Manafort beweerde dat speciaal aanklager Robert Mueller zijn boekje te buiten is gegaan door hem te beschuldigen van onder meer witwassen van geld.

Rechter Amy Berman Jackson van het district Columbia oordeelde dinsdag dat de claim van Manafort "tal van zwakke plekken'' bevat. Onderminister van Justitie Rod Rosenstein heeft aan alle wettelijke regels voldaan toen hij Mueller inhuurde. De zaak die Mueller aanspande is niet overdreven uitgebreid of misplaatst. Manafort kan dus in september terechtstaan.

Berman Jackson verklaarde dat Rosenstein het onderzoek van Mueller naar de feiten die in de tenlastelegging staan nadrukkelijk heeft goedgekeurd. De regelgeving is geen geweld aangedaan en de speciaal aanklager heeft derhalve conform zijn bevoegdheden gehandeld. Eerder vroeg een collega van haar uit Virginia zich na een vergelijkbaar verzoek van Manafort nog af wat een financieel delict van tien jaar geleden te maken had met Muellers opdracht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!