Het Catalaanse parlement heeft Quim Torra maandag verkozen tot nieuwe premier van de regio met 66 stemmen voor en 65 tegen. Sinds de verkiezingen in december was het parlement op zoek naar een nieuwe leider.

Afgelopen zaterdag kreeg Torra nog twee stemmen te weinig om premier te worden. Hij had tweederde van de stemmen nodig. Bij een tweede stemming is een meerderheid voldoende om verkozen te worden. Daardoor zijn de 66 stemmen nu wel genoeg voor Torra. 

Torra volgt Carles Puigdemont op, die momenteel in Duitsland zit om vervolging in Spanje te ontlopen. De separatisten wonnen de verkiezingen op 21 december vorig jaar, waarna het parlement Puigdemont weer als leider wilde aanstellen.

Doordat hij in Spanje is aangeklaagd voor rebellie, mag hij volgens de Spaanse wet geen publieke functie bekleden. Het Catalaanse parlement wilde een wet aannemen om dat te omzeilen en Puigdemont alsnog aan te stellen. Daarop stapte de Spaanse regering naar de rechter.

De Spaanse politie heeft ook aangekondigd Puigdemont direct op te pakken als hij het land weer binnengaat. 

Referendum

Torra liet maandag weten dezelfde lijn te volgen als Puigdemont. Hij zegt dat het referendum van 1 oktober wettig is en hij wil er dus alles aan doen om Catalonië onafhankelijk te maken. 

Na het referendum werden meerdere Catalaanse politici opgepakt voor hun rol bij de poging om onafhankelijk te worden. Naast Puigdemont vluchtten nog vijf politici naar het buitenland. Vier gingen met de oud-premier mee naar Brussel en één verblijft in Schotland. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!