De daders van de aanslagen op drie kerken in de Indonesische stad Surabaya waren afkomstig uit dezelfde familie. Dat heeft de Indonesische politie zondag gezegd. Bij de aanslagen kwamen meer dan tien mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond. 

Volgens de politie zijn ook kinderen van de familie ingezet bij de zelfmoordaanslagen. De moeder zou zich samen met de kinderen hebben opgeblazen, terwijl de vader en zonen dit op andere locaties deden. 

De leden van de familie zouden behoren tot een groep van IS-strijders die teruggekeerd zijn uit Syrië. 

Eerder op zondag stelden autoriteiten nog dat de door Islamitische Staat geïnspireerde terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah (JAD) achter de aanslagen zit. 

Een woordvoerder van de inlichtingendienst zei dat de aanslagen waarschijnlijk te maken hebben met een opstand afgelopen week van islamitische gevangenen in Depok, op West-Java. Hierbij vielen zes doden. 

Werkwijze

De bommen in de kerken gingen zondagochtend om 7.30 uur lokale tijd af. De vader van het gezin pleegde de eerste aanslag door met een auto op een kerk in te rijden. De moeder en twee dochters van 12 en 9 jaar oud zouden op nog onduidelijke wijze de aanslag hebben gepleegd bij de tweede kerk.

De twee zoons van de man en de vrouw van 16 en 18 jaar oud zouden met explosieven aan hun benen op een scooter zijn ingereden op een menigte bij de derde kerk. 

Slachtoffers

Er vielen elf dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden. Onder de gewonden zouden ook twee politieagenten zijn. 

Beelden laten zien dat niet alleen de kerken zwaar beschadigd zijn, maar dat ook de omgeving een zware klap heeft gehad van de explosies.

'Barbaarse daad'

De Indonesische president Widodo heeft de aanslagen veroordeed. Hij spreekt van een "barbaarse daad". 

Surabaya ligt op Java en is na Jakarta de grootste stad van Indonesië. In de stad wonen veel christenen. 

Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op christenen. In februari schoot de politie in Sleman, bij Jogjakarta, een man dood die kerkbezoekers aanviel met een zwaard.