De Iraanse president Hassan Rouhani heeft zondag gezegd dat Iran onderdeel zal blijven van het nucleaire akkoord dat het land sloot met enkele Europese landen, China en Rusland. Wel wil Iran unanieme steun van deze landen nadat Amerika vorige week besloot om uit het akkoord te stappen. 

Rouhani noemt het besluit van de Verenigde Staten om uit het akkoord te stappen nog altijd "immoreel". Het land zegt dat het besluit niet strookt met "de juiste manier om politiek en diplomatie uit te oefenen". 

Iran herhaalt zich te focussen op samenwerking met de andere landen. "Iran zal in het akkoord blijven ondanks het besluit van de Verenigde Staten", zo zei Rouhani. 

Iran wil daarvoor wel belangrijke garanties van andere ondertekenaars van het akkoord, zoals Duitsland en Frankrijk. Deze landen moeten ervoor zorgen dat Iran zo min mogelijk economische hinder ondervindt van de sancties die als gevolg van het terugtrekken van Amerikaanse steun kunnen ontstaan. Iran noemde hierbij onder andere de oliesector als een sector die mogelijk gevaar loopt. 

Rouhani sprak eerder al vergelijkbare woorden in de richting van de Franse president Emmanuel Macron. De Iraanse president zei vorige week al dat het belangrijk is dat de andere ondertekenaars zo snel mogelijk hun positie duidelijk maken nu de Amerikaanse president Donald Trump bezig is met het herinstellen van sancties tegen het land. 

Khamenei

Eerder maakte ook Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran, al duidelijk dat hij ''garanties'' verwacht van de Europese landen.

''Ik vertrouw deze drie landen ook niet'', zei hij over Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. ''Als ze geen definitieve garanties geven, kunnen we niet doorgaan.''