In de Indonesische stad Surabaya zijn zondag bij zelfmoordaanslagen in drie kerken in de stad zeker tien doden gevallen. Tientallen anderen raakten gewond. 

Onder de gewonden zijn twee politieagenten. De bommen gingen af rond 7.30 uur lokale tijd. 

Beelden laten zien dat niet alleen de kerken zelf zwaar beschadigd zijn, maar dat ook de omgeving een zware klap heeft gehad van de explosies. De Indonesische president Widodo heeft de aanslagen veroordeed. Hij spreekt van een "barbaarse daad". 

De politie vermoedt dat de door Islamitische Staat geïnspireerde terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah (JAD) achter de aanslagen zit.

Een woordvoerder van de inlichtingendienst zegt dat de aanslagen waarschijnlijk te maken hebben met een opstand afgelopen week van islamitische gevangenen in Depok, op West-Java. Hierbij vielen zes doden.

Ander doel

Inlichtingendiensten stellen daarnaast dat Jemaah Ansharut Daulah aanvankelijk aanslagen op de politie wilde plegen. "Omdat de politie daarop was voorbereid, hebben ze andere doelwitten gekozen", aldus een woordvoerder. Kort voor de aanslagen had de politie op Java in een vuurgevecht vier mensen gedood die vermoedelijk lid waren van JAD.

Surabaya ligt op Java en is na Jakarta de grootste stad van Indonesië. In de stad wonen veel christenen. 

Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op christenen. In februari schoot de politie in Sleman, bij Jogjakarta, een man dood die kerkbezoekers met een zwaard aanviel.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!