Catalonië heeft nog geen nieuwe regering nadat Quim Torra, de voorgestelde kandidaat om regiopremier te worden, twee stemmen te weinig kreeg. Hij kreeg 66 stemmen en had er 68 nodig.

De separatisten wonnen de verkiezingen in december 2017, maar hebben nog geen nieuwe regering kunnen vormen voor de regio. Als er op 22 mei nog geen regering is, moeten de Catalanen opnieuw naar de stembus.

Maandag in de tweede ronde heeft Torra een betere kans op succes, gezien de uitslag van zaterdag.

Torra benadrukte bij de presentatie van zijn plannen, in navolging van Carles Puigdemont, dat de voorstanders van afscheiding van Spanje hun ideaal zullen blijven nastreven. "We gaan onvermoeibaar doorwerken om een republiek Catalonië te krijgen."

Vorige week werd nog een wet aangenomen waardoor de naar Duitsland gevluchte Puigdemont wel de leider van Catalonië kan worden. Om dat te voorkomen is Spanje naar de rechter gegaan. Daarna droeg Puigdemont Torra voor.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!