Na de sluiting van een stembureau in de Iraakse stad Kirkuk zijn drie mensen omgekomen door een aanslag. In Irak worden zaterdag parlementsverkiezingen gehouden.

De drie doden zijn een waarnemer van het stembureau en twee stemmers. Ze zijn omgekomen doordat een bom aan hun auto was vastgeplakt. 

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist. De Iraakse politie en het leger hadden al tienduizenden extra mensen ingezet, omdat er rekening werd gehouden met aanslagen.

Tot het sluiten van de stembureaus om 18.00 uur lokale tijd waren er geen grote incidenten geweest. Er was wel een aantal klachten over de bereikbaarheid van stembureaus. 

Bewoners van Fallujah lieten weten dat ze door technische problemen hun stem niet uit konden brengen. In een wijk in de noordelijke stad Mosul klaagden bewoners dat ze een uur moesten lopen om te kunnen stemmen.

Verkiezingen

In de parlementsverkiezingen van zaterdag staan 329 parlementszetels op het spel. Daarvoor zijn circa 7.000 kandidaten.

Volgens de peilingen haalt de sjiitische alliantie van premier Haider al-Abadi vermoedelijk de meeste zetels in het parlement, ook al verwijten veel Irakezen de regeringsleider dat het hem niet is gelukt de economie uit het slop te halen. Abadi claimt dat IS onder zijn leiding is verslagen.

De twee belangrijkste uitdagers van Abadi zijn de voormalige premier Nuri al-Maliki en de militieleider Hadi al-Amiri. Net als Abadi zijn zij sjiieten. Van de drie kandidaten heeft Amiri de sterkste banden met Iran.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!