Een Italiaanse rechtbank heeft bepaald dat Silvio Berlusconi weer een publieke functie mag bekleden. Dat betekent dat hij bij de volgende verkiezingen weer een gooi kan doen naar het premierschap.

Berlusconi kreeg de straf opgelegd bij zijn veroordeling voor belastingfraude in 2013. Hij zou zes jaar niet meer op een verkiesbare positie terecht mogen komen.

De rechtbank van Milaan heeft zaterdag echter bekendgemaakt dat de straf wordt kwijtgescholden wegens goed gedrag van de 81-jarige Berlusconi. "Eindelijk is een periode van onrecht geëindigd", stelt Berlusconi's partij Forza Italia in een verklaring. "Berlusconi kan weer een kandidaat zijn."

Het besluit komt mogelijk te laat voor de voormalig premier. Eerder deze week gaf Berlusconi zijn zegen aan zijn politieke bondgenoot de Lega, waar hij met zijn partij Forza Italia een verbond mee had gesloten. De Lega gaat nu mogelijk een regering vormen met de Vijfsterrenbeweging.

Verkiezingen

Ondanks dat hij geen premier kon worden, voerde Berlusconi actief campagne voor de verkiezingen op 4 maart. Daarbij presteerde zijn partij slechter dan hij had verwacht. Dat kwam doordat het publiek wist dat Berlusconi geen premier kon worden, aldus Berlusconi.

De Vijfsterrenbeweging kwam als grootste partij uit de bus, maar die partij slaagde er niet in een coalitie te vormen. De partij weigerde samen te werken met Forza Italia, omdat Berlusconi de politieke corruptie zou symboliseren.

Omdat Forza Italia een politiek verbond had gesloten met de Lega, zaten de onderhandelingen muurvast. Berlusconi gaf de Lega eerder deze week toestemming om een regering te vormen met de Vijfsterrenbeweging.

De twee partijen hebben nu tot maandag om tot een akkoord te komen. Als dat niet lukt, liggen nieuwe verkiezingen voor de hand.