NASA heeft aangekondigd een helikopter te bouwen die rond moet gaan vliegen op Mars. Het luchtvaartuig moet over twee jaar naar de rode planeet vertrekken.

Het gaat om een kleine, onbemande versie, die in 2021 moet aankomen op de vierde planeet in ons zonnestelsel. Het is de eerste keer dat een machine zelfstandig gaat rondvliegen op een ander hemellichaam.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de plannen vrijdag aangekondigd. De zogenoemde 'Mars Helicopter' moet samen met een eveneens onbemand karretje, genaamd Mars 2020, worden gelanceerd.

De helikopter weegt zo'n twee kilo en de wieken draaien met 3.000 rondjes per minuut, ongeveer tien keer zo snel als op aarde. Dat is nodig omdat de lucht op Mars veel ijler is dan de lucht hier.

Zelf vliegen

Het apparaat moet helemaal zelf zijn vlucht plannen en beslissingen nemen. Elke opdracht van de vluchtleiding op aarde zou pas een paar minuten later aankomen op Mars, te laat om in te grijpen als dat nodig is.

De helikopter is een experiment. Als het niet lukt, is er niets aan de hand, zegt de NASA. Maar als het wel werkt, kunnen de 'marskopters' gebieden verkennen waar karretjes niet naartoe kunnen rijden.