Het Catalaanse parlement zal zaterdag stemmen voor een nieuwe premier. Dit is de vijfde poging om een regering te vormen sinds de vorige werd ontbonden door de Spaanse regering in Madrid.

Het parlement werd in oktober ontbonden toen toenmalig premier Carles Puigdemont probeerde Catalonië onafhankelijk te verklaren. Deze verklaring deed hij na een onwettig referendum. De Spaanse regering reageerde door het regiobestuur te ontbinden. Puigdemont ontvluchtte het land en sindsdien zit Catalonië zonder leider.

Vanuit Duitsland plaatste Puigdemont donderdag een videoboodschap op sociale media. Hierin droeg hij relatief onbekende parlementariër Quim Torra aan als kandidaat.

Parlementsvoorzitter Roger Torrent laat vrijdag weten Torra officieel als kandidaat voor te stellen, na overleg met verschillende partijen. Zaterdag zal hierover gestemd gaan worden.

Puigdemont wordt door de Spaanse regering gezocht voor opruiing, rebellie en misbruik van staatsgelden. De oud-premier vluchtte na de mislukte onafhankelijkheidsverklaring naar België met enkele Catalaanse ministers.

Toen hij met de auto naar Finland ging voor een lezing werd hij op de terugweg opgepakt bij de Duitse grens. Puigdemont zit vooralsnog in Duitsland terwijl een rechter bepaalt of hij uitgeleverd zal worden aan Spanje. 

Deadline

Het parlement moet voor 22 mei een nieuwe leider gekozen hebben, anders moeten nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. De vorige vier voorgestelde kandidaten werden door rechters geweigerd. Dit omdat ze in het buitenland woonden of in gevangenschap zitten wegens betrokkenheid bij het referendum.

Een van die kandidaten was Carles Puigdemont zelf.