De 104-jarige David Goodall is donderdag in Basel overleden. De Australiër reisde naar Zwitserland voor euthanasie, omdat hulp bij sterven in zijn vaderland niet is toegestaan.

De oudste wetenschapper van Australië deed eerder een zelfmoordpoging. Hij zag het leven niet meer zitten sinds een val zijn mobiliteit ernstig had aangetast.

Goodall sprak maandag bij aankomst in Basel openlijk over zijn reisdoel. Hij hoopte met zijn daad niet alleen persoonlijke rust te vinden, maar ook een discussie over euthanasie te ontketenen in Australië. "Ik betreur het dat ik deze leeftijd bereikt heb", aldus de hoogbejaarde man.

De bioloog kreeg in Basel hulp van een organisatie voor zelfdoding. In Zwitserland is euthanasie onder bepaalde voorwaarden mogelijk, ook voor mensen die niet terminaal ziek zijn.

In Australië is euthanasie alleen in de staat Victoria mogelijk voor terminaal zieke patiënten. In Nederland is euthanasie niet mogelijk voor mensen die hun leven 'voltooid vinden'. Er moet sprake zijn van een uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!