Israël zegt dat het bijna de gehele Iraanse militaire infrastructuur in Syrië heeft geraakt met de raketten die het donderdag op het land heeft afgevuurd. Het Syrische leger ontkent dit.

De projectielen die Iraanse strijdkrachten daarvoor hadden afgevuurd op Israëlische gebieden raakten geen enkel doel, zegt Israël. Het was de eerste keer dat Iraniërs raketten richting Israëlisch grondgebied afvuurden.

Verschillende militaire faciliteiten zouden het doelwit zijn geweest. De Iraanse raketten waren echter niet in staat om hun doel te bereiken of werden onderweg onderschept, stelt de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman.

Een commandant van het Syrische leger stelt dat de tegenaanval van Israël minder succesvol was dan wordt geclaimd. Het merendeel van de raketten zou zijn onderschept. De commandant spreekt verder van drie doden en twee gewonden, als gevolg van de Israëlische aanval.

Het gaat om de heftigste aanvallen van Israël op Syrië sinds het begin van de burgeroorlog daar in 2011. In die strijd steunt Iran het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Afsluiten

Lieberman spreekt de wens uit dat de gevechten nu afgelopen zijn. "Ik hoop dat we dit hoofdstuk kunnen afsluiten en dat iedereen de boodschap heeft begrepen", aldus minister van Defensie.

Van diverse kanten worden de partijen gemaand rustig aan te doen. Zo roepen Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op tot kalmte. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn zorgen over het conflict geuit bij zijn Israëlische ambtsgenoot, laat Rusland weten.

De Verenigde Staten veroordelen de Iraanse aanval en steunen het recht van Israël om zichzelf te verdedigen. "Het richten van Iraanse raketten op Israël vanuit Syrië is onaanvaardbaar en zeer gevaarlijk voor het hele Midden-Oosten", aldus een verklaring van het Witte Huis. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!