Iraanse troepen hebben in de nacht van woensdag op donderdag vanuit Syrië doelen in Israël met raketten beschoten, beweert het Israëlische leger.

Verschillende militaire faciliteiten op de Golanhoogte, aan de grens van Israël en Syrië, zouden het doelwit zijn geweest.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger zijn ook enkele raketten door luchtafweergeschut onderschept. Er zijn voorlopig geen doden of gewonden gemeld door Israël. De schade aan de legerbases zou beperkt zijn.

De aanval is mogelijk een vergelding voor de Israëlische raketaanval op een Iraanse legerbasis in Syrië van woensdag. Bij die aanval vonden volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten acht Iraniërs de dood.

De actie van woensdag volgde kort op het Amerikaanse besluit om uit de atoomdeal met Iran te stappen. Israël is een uitgesproken voorstander van het besluit, terwijl Syrië het akkoord steunt.

Tegenaanval

Inmiddels is door Israël ook al een tegenactie uitgevoerd, die volgens Syrië onderschept is. Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben raketten afgevuurd op "tientallen Iraanse doelwitten op Syrisch grondgebied", onder meer in de buurt van de stad Baath.

Het Syrische staatspersbureau SANA stelt dat "tientallen Israëlische raketten" uit de lucht zijn gehaald door afweergeschut op Syrisch grondgebied, onder meer bij de stad Homs. Elders in het land werden wel een radarinstallatie en een brandstofdepot getroffen. Er zijn geen berichten van slachtoffers.

Volgens een militaire woordvoerder heeft Israël voor de tegenaanval Rusland, net als Iran een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, op de hoogte gebracht van het bombardement. Hij stelde ook dat Israël niet op escalatie van het conflict met Iran uit is.

De Israëlische minister van Defensie hoopt dat er geen aanvallen meer worden uitgevoerd. "Ik hoop dat we dit hoofdstuk nu hebben afgesloten en dat iedereen de boodschap heeft ontvangen", verklaart hij donderdag.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!