De oppositie heeft verrassend de verkiezingen in Maleisië gewonnen. De 92-jarige oppositieleider, oud-premier Mahathir Mohamad, heeft de overwinning uitgeroepen.

Uit de officiële uitslag blijkt dat de tegenstanders van premier Najib Razak kunnen rekenen op zeker 112 van de 222 zetels in het parlement. Daarmee hebben de oppositiepartijen een parlementaire meerderheid in handen.

Mahathir verwacht donderdag tot premier te worden benoemd. Duizenden aanhangers van de oppositie gingen de straat op in Kuala Lumpur om de verkiezingsuitslag te vieren. Zij zwaaiden met vlaggen, juichten en claxonneerden.

Mahathir had de handen ineen geslagen met zijn voormalige protegé Anwar Ibrahim, die momenteel nog in de gevangenis zit. De twee mannen raakten eerder gebrouilleerd. Mahathir ontsloeg zijn toenmalige vicepremier Anwar in 1998. Die begon daarna een eigen politieke beweging, maar werd veroordeeld wegens sodomie. Dat gebeurde in 2015 opnieuw.

Razak

De zittende premier Najib Razak accepteerde zijn verkiezingsnederlaag donderdagochtend (Nederlandse tijd). Hij stelde wel dat het aan de Maleisische koning Muhammad V is om een nieuwe minister-president aan te stellen, omdat geen enkele partij een meerderheid heeft.

De populariteit van de zittende premier had te lijden onder een corruptieschandaal. Tijdens zijn bewind zouden miljarden uit het staatsfonds 1MDB zijn verdwenen. Najib ontkende iets te hebben misdaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!