Europa heeft een ''beperkte mogelijkheid'' om de nucleaire deal met Teheran te redden. Dat zei de Iraanse president Hassan Rohani, die de Europese landen volgens persbureau ISNA opriep ''zo snel mogelijk duidelijk te maken wat hun positie is''.

Rohani deed de uitspraak in een telefoongesprek met zijn Franse collega Emmanuel Macron. De Iraniër wil dat rechten die zijn land ontleent aan de deal worden ''gegarandeerd''. Het atoomakkoord voorzag in het schrappen van economische strafmaatregelen tegen het land.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al duidelijk gemaakt de sancties tegen Teheran nieuw leven in te zullen blazen. Hij wil dat Iran terugkeert naar de onderhandelingstafel, anders zal er ''iets gebeuren''. Ook waarschuwde hij voor ''ernstige gevolgen'' als Teheran besluit de nucleaire activiteiten te hervatten. Hij trad niet in detail.

Eerder maakte ook de hoogste geestelijk leider van Iran, Ali Khamenei, al duidelijk dat hij ''garanties'' verwacht van de Europese landen. ''Ik vertrouw deze drie landen ook niet'', zei hij over Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. ''Als ze geen definitieve garanties geven, kunnen we niet doorgaan.''