Een opname van een telefoongesprek tussen een telefoniste van de ambulancedienst en een 22-jarige vrouw heeft voor ophef gezorgd in Frankrijk. In het gesprek is te horen dat de vrouw om hulp vraagt, maar niet serieus genomen wordt door de telefoniste. Enkele uren later overleed de vrouw.

Op de opname, die drie minuten duurt, is te horen dat Naomi Musenga door een zwakke stem moeite heeft om uit te leggen dat ze pijn heeft, schrijft BBC News. De telefoniste reageerde door te zeggen: "Als je mij niet kan vertellen wat er aan de hand is, dan hang ik op."

Ze vertelde Musenga dat ze de huisartsenpost moest bellen, maar daar kreeg ze pas na enkele uren een arts aan de lijn. Die stuurde een ambulance, waarop ze naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar bleek dat haar organen waren uitgevallen door inwendige bloedingen.

Op de uitgelekte audiotape is ook een gesprek te horen tussen de telefoniste en een collega. "Ze zei dat ze dood ging. Nou, dat kon ik wel horen aan haar stem", aldus de telefoniste. De collega reageerde door te zeggen: "Natuurlijk gaan we dood, dat doen we allemaal."

December

Het voorval vond al plaats in december, maar zorgt nu voor opschudding in Frankrijk nadat een lokale zender het audiofragment van het gesprek publiceerde. Het fragment was in handen van de familie van Musenga.

Het ziekenhuis van Straatsburg heeft de verantwoordelijke telefoniste inmiddels geschorst. Volgens het ziekenhuis blijkt uit onderzoek dat de telefoniste niet op de juiste manier heeft gehandeld.

De Franse minister van Volksgezondheid, Agnès Buzyn, heeft een onderzoek aangekondigd. In een reactie zegt de minister dat ze "diep verontwaardigd" is.