De Spaanse overheid is naar het constitutioneel hof gestapt om een Catalaanse wetswijziging te blokkeren die het mogelijk moet maken om oud-leider Carles Puigdemont tot regiopremier te herbenoemen.

Het Catalaanse parlement nam vorige week de wetswijziging aan, waardoor het mogelijk is om iemand bij afwezigheid tot premier te benoemen.

Puigdemont (55) is in de nasleep van het illegale referendum over onafhankelijkheid van Spanje en Madrid uit Catalonië gevlucht. De separatistenleider bevindt zich momenteel in Duitsland, waar de rechter moet besluiten of hij uitgeleverd kan worden aan Spanje.

De Spaanse overheid kondigde voor de stemming al aan om naar het constitutioneel hof te stappen. Nu dat daadwerkelijk is gedaan, kan de wetswijziging pas in werking treden als de rechter zich hierover heeft uitgesproken. Dat proces kan maanden duren.

In januari oordeelde het hof dat Puigdemont alleen beëdigd kan worden als regionaal leider van Catalonië als hij fysiek aanwezig is in het parlement.

Het Catalaanse parlement moet voor 22 mei een leider en een regering hebben gevormd, anders volgen nieuwe verkiezingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!