Bij een Israëlische luchtaanval op Syrië dinsdagavond zijn mogelijk vijftien mensen om het leven gekomen. Acht daarvan zouden Iraniërs zijn. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De aanval was gericht op een Iraanse basis in aanbouw bij al-Kiswah, 15 kilometer ten zuiden van Damascus. Deze volgde kort op het besluit van de Verenigde Staten om uit de atoomdeal met Iran te stappen. Israël is uitgesproken voorstander van dit besluit en protesteert tegen de atoomdeal. Syrië is wel voorstander van het akkoord.

Het Syrische staatspersbureau SANA toonde dinsdagavond beelden van de ravage die de raketten hadden veroorzaakt. Daarop is te zien hoe de brandweer meerdere vuurhaarden probeerde te blussen.

Een commandant van een regionale eenheid die de Syrische president Bashar al-Assad steunt, meldde dat niemand gewond was geraakt. Twee raketten zouden zijn onderschept door luchtafweergeschut.

Op scherp

Israël weigert te reageren op de meldingen uit Syrië. Het land liet dinsdagavond weten dat het een "ongewone activiteit" heeft waargenomen van Iraanse troepen in Syrië. Israël heeft gereageerd door zijn troepen op scherp te zetten.

Iran steunt de Syrische president Assad. Om hem bij te staan in de burgeroorlog heeft het land militairen in Syrië gestationeerd, samen met Sjiitische milities. Israël beschouwt Iran als grote vijand.