De Europese Commissie wil af van wegwerpplastic. Daarom komt er mogelijk een verbod op onder andere rietjes, schoonmaakdoekjes, voedselverpakkingen en plastic wattenstaafjes.

Dat schrijft de Belgische krant De Standaard op basis van een uitgelekt plan dat de krant in handen heeft. Het plan van de Commissie tegen wegwerpplastic wordt op 23 mei gepresenteerd.

Het plan is vooral gericht op het aanpakken van eenmalig gebruik van plastic. Dat plastic is volgens de Europese Commissie goed voor de helft van al het plastic dat in zee verdwijnt.

In het plan staat dat plastic wattenstaafjes weer van karton gemaakt kunnen worden. Ook wil de Commissie dat 90 procent van de plastic flessen wordt ingezameld. In landen waar statiegeld op de flessen zit, wordt dat percentage al bijna gehaald.

Als er geen duurzame alternatieven zijn voor het wegwerpplastic, dan kan de Europese Commissie overgaan op een verbod. In dat geval zal eerst een oplossing worden gezocht waarbij het plastic meerdere malen gebruikt kan worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!