De leider van de massademonstraties in Armenië Nikol Pashinyan is door het Armeense parlement toch verkozen tot nieuwe premier.

Dinsdag stemde het parlement na protesten opnieuw over een nieuwe premier en daarbij kreeg Pashinyan 59 van de 105 stemmen.

Pashinyan (42) was vorige week tijdens de eerste stemming de enige kandidaat, maar kreeg de meerderheid van het parlement met slechts 45 stemmen niet achter zich. Een deel van de regerende Republikeinse Partij steunde Pashinyan dinsdag tijdens de tweede stemming wel.

Zowel de Armeense president als de tijdelijk premier had de partijen eerder opgeroepen te overleggen over een oplossing voor de politieke crisis in het land.

Demonstraties

In Armenië wordt sinds halverwege april actie gevoerd voor een nieuwe premier. Als gevolg daarvan kondigde Serzh Sargsyan zijn vertrek als premier aan. Tegenstanders verweten de politicus, die voorheen tien jaar president was, onder meer dat hij te lang aan de macht probeerde te blijven. 

Pashinyan was een van de drijvende krachten achter de protesten tegen Sargsyan. De oud-journalist riep zijn aanhang na de eerste stemming in het parlement op de hoofdstad Yerevan plat te leggen.

Armenen gingen opnieuw massaal de straat op om te demonstreren. Yerevan werd geblokkeerd en de weg naar het vliegveld van de stad werd afgesloten. Ook liepen demonstranten op de spoorwegen, waardoor het treinverkeer danig werd gehinderd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!