Een voormalige vooraanstaande functionaris van de Communistische Partij in China is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens corruptie. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De 54-jarige Sun Zhengcai is schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen ter waarde van 170 miljoen yuan (22,4 miljoen euro). Sun heeft bekend en zegt niet in beroep te zullen gaan.

Sun werd in oktober door de Communistische Partij geroyeerd vanwege een onderzoek naar zijn functioneren. Op dat moment was hij de partijbaas in de stad Chongqing. Zijn veroordeling is het gevolg van de anticorruptiecampagne van president Xi Jinping. 

Xi heeft het tot zijn persoonlijke missie gemaakt om de wijdverbreide corruptie in China aan te pakken. Sinds hij president is, zijn duizenden ambtenaren, partijleden en hoge militairen veroordeeld. Critici beschuldigen hem ervan de anticorruptiecampagne te gebruiken om zijn politieke tegenstanders het zwijgen op te leggen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!