De Italiaanse president Sergio Mattarella acht de politieke partijen in zijn land niet in staat een nieuwe regering te vormen. Hij stuurt aan op de vorming van een neutrale overgangsregering. Er kunnen dan nieuwe verkiezingen worden gehouden in 2019.

Mattarella zat na de parlementsverkiezing in maart herhaaldelijk om de tafel met de verschillende politieke partijen. Dat leverde echter geen nieuwe regering op.

De president wil nu een neutraal kabinet vormen. Die moet het Italliaanse kiesstelsel hervormen en de regeringsbegroting voor 2019 rondbreien. Als daar onvoldoende steun voor is, moeten volgens Mattarella in juli of in het najaar nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De grootste Italiaanse partij, de Vijfsterrenbeweging, heeft eerder aangegeven niets te voelen voor zo'n ''regering van de president". Leider Luigi di Maio wil dat de Italianen in juli naar de stembus gaan. Gesprekken tussen de Vijfsterrenbeweging en een centrum-rechtse coalitie geleid door het hoofd van de anti-immigrantenpartij Lega Nord, Matteo Salvi, liepen stuk.

De getroebleerde formatie gaat nu al de boeken in als de op de na langste sinds 1992.