Duitsland mag een Tunesiër uitleveren die mogelijk was betrokken bij een bloedige aanslag op toeristen in zijn thuisland. Het Duitse grondwettelijk hof in Karlsruhe oordeelde dat Haikel S. kan worden teruggestuurd naar Tunesië. Hij hoeft daar volgens het hof niet te vrezen voor de doodstraf.

Duitsland probeert al langer om S. terug te sturen naar Tunesië, maar hij verzet zich tegen zijn uitlevering.

De Duitse autoriteiten verdenken hem van het voorbereiden van een aanslag. Ook Tunesië beschouwt S. als een terrorismeverdachte. Hij wordt daar onder meer verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het Bardo Museum in Tunis in maart 2015.

De Duitse politie arresteerde S. in februari 2017. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière sprak later de verwachting uit dat de terreurverdachte snel zou worden uitgeleverd.

Ondanks de uitspraak van het hof in Karlsruhe is overigens nog steeds onduidelijk wanneer S. wordt teruggestuurd. Zijn advocate kondigde aan naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Bin Laden

Tunesië wil dat Duitsland nog een ander persoon uitlevert. Een voormalige lijfwacht van Osama bin Laden wordt gezocht door het land. Hij is nog niet uitgeleverd, omdat Duitsland denkt dat Tunesië hem gaat martelen tijdens de ondervraging.

Vorige week zei de Tunesische minister voor Mensenrechten dat de ex-lijfwacht niet gefolterd gaat worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!