Vladimir Poetin is maandag beëdigd voor zijn vierde termijn als president van Rusland. Daarmee is Poetin de komende zes jaar wederom de machtigste man van het land.

De president heeft zijn eed afgelegd in het Grand Kremlin Palace in Moskou. Twee maanden eerder wist Poetin de Russische verkiezingen te winnen met een forse meerderheid. Ruim 70 procent van de stemmen ging zijn kant op.

Serieuze concurrentie had Poetin niet, nadat zijn echte tegenstrever, oppositieleider Alexei Navalny, door de kiesraad was uitgesloten van deelname vanwege een veroordeling wegens fraude. Volgens Navalny was die uitsluiting politiek gemotiveerd. Hij riep zijn aanhangers op om de stembus te mijden.

Andere kandidaten die wel meededen aan de verkiezingen wisten geen noemenswaardige hoeveelheid van de stemmen binnen te halen. De communist Pavel Groedinin, kon rekenen op 15 procent van de stemmen. 

Ultranationalist Vladimir Zhirinovski eindigt op de derde plek met 7 procent. De tv-presentatrice Ksenia Sobtsjak, die door een enkeling een verrassende bijrol werd toegedicht, eindigde als vierde met 1,4 procent. De overige kandidaten haalden minder dan 1 procent.

Hervormingen

Poetins nieuwe ambtsperiode wordt niet méér van hetzelfde, maakte hij destijds duidelijk in zijn toespraak na de overwinning. Poetin zei het tijd te vinden voor een doorbraak, maar denkt daarbij vooral aan economische hervormingen en niet aan een grondwetswijziging."

Poetin legt eed af voor vierde termijn als president Rusland
45
Poetin legt eed af voor vierde termijn als president Rusland

Verkiesbaar

Volgens de huidige grondwet in het land is het voor Poetin niet mogelijk om zich na deze vierde termijn in 2024 nogmaals verkiesbaar te stellen.

Poetin heeft Dmitry Medvedev naar voren geschoven als topkandidaat om premier te worden. Hij was van 2012 tot de verkiezingen vorige maand ook al premier. Daarvoor was hij een termijn president, in die periode was Poetin premier.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!