De beoogd directeur van de CIA, Gina Haspel, wilde haar kandidatuur intrekken. Ze liet dat vrijdag weten tijdens een discussie in het Witte Huis over haar betrokkenheid bij het omstreden ondervragingsprogramma van de inlichtingendienst.

De Amerikaanse Senaat moet haar benoeming tot CIA-directeur nog goedkeuren. Bronnen zeggen tegen The Washington Post dat Haspel vreest door de Senaat stevig te worden ondervraagd over haar verleden. Dit zou haar reputatie en die van de CIA mogelijk kunnen schaden. 

Haspel hield bijvoorbeeld in 2002 toezicht op een geheime CIA-gevangenis in Thailand. Daar werd toen zeker één terroristische verdachte gewaterboard. Bij deze ondervragingstechniek krijgt de verdachte het gevoel te verdrinken. Ook gaf ze het bevel om video-opnamen van martelsessies te vernietigen.

Na de discussie reisde Haspel terug naar het hoofdkantoor van de CIA in Langley. Medewerkers van het Witte Huis zouden zijn afgereisd naar het hoofdkantoor voor gesprekken met Haspel. President Donald Trump heeft duidelijk gemaakt Haspel te willen handhaven als beoogd directeur van de CIA. Haspel besloot zich uiteindelijk niet terug te trekken.

Gina Haspel moet bij de CIA Mike Pompeo opvolgen als directeur van de inlichtingendienst. Pompeo is vorige maand benoemd tot de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!