In Frankrijk is boos gereageerd op de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump bij wapenlobby NRA. Hij speelde na hoe terroristen hun gijzelaars ombrachten in concertzaal Bataclan. 

''Beschamend en obsceen'', oordeelde François Hollande, die tijdens de aanslagen in 2015 president was van Frankrijk.

Trump wilde de boodschap overbrengen dat de bloedige aanslag in Parijs anders had kunnen aflopen als iemand in de zaal een vuurwapen had gehad.

Hij schetste daarbij hoe de extremisten ''de tijd namen'' voor het doodschieten van hun slachtoffers. ''Bam, de volgende'', riep de president herhaaldelijk, terwijl hij met zijn hand een pistoolgebaar maakte.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de uitspraken van Trump af te keuren. Het departement eist dat respect wordt getoond voor de nagedachtenis van de slachtoffers. Ook stelt het ministerie dat laagdrempelige toegang tot vuurwapens geen bescherming biedt tegen aanslagen, maar het juist makkelijker kan maken om terreurdaden voor te bereiden.

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo uitte eveneens stevige kritiek. Ze noemde het optreden van Trump ''minachtend en onwaardig''. 

Door meerdere terroristische aanslagen vielen op 13 november 2015 130 doden in de Franse hoofdstad. De meeste slachtoffers stierven in de Bataclan, waar terroristen negentig mensen ombrachten.

Oorlogsgebied

Trump kreeg ook vanuit Groot-Brittannië kritiek vanwege zijn speech. De president vergeleek een ziekenhuis in Londen met een oorlogsgebied. ''Ze hebben geen vuurwapens. Ze hebben messen'', zei Trump, die omschreef hoe de vloeren van het ziekenhuis ondanks strenge vuurwapenwetgeving onder het bloed zouden zitten. ''Messen, messen, messen'', somde de president op, terwijl hij steekgebaren maakte.

Niet schrappen

In zijn toespraak liet Trump weten dat hij het recht van burgers van de Verenigde Staten om zichzelf te verdedigen nooit gaat schrappen. "Jullie recht op wapenbezit wordt aangevallen, maar zolang ik president ben, zal het niet worden gewijzigd."

Na de schietpartij op een school in Parkland in Florida waarbij zeventien mensen omkwamen, zei Trump nog dat hij het gevecht met de NRA aan wilde gaan om de wetgeving te wijzigen. Hij gaf toen aan de wet niet te willen schrappen, maar de controle voor wapenkopers aan te scherpen.

Dat herhaalde de president tijdens zijn toespraak in Houston, Texas. "We moeten de beveiliging van scholen verbeteren, goed getrainde leraren bewapenen en een betere achtergrondcontrole van wapenkopers invoeren."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!