De Russische oppositieleider Alexei Navalny is zaterdagmiddag opgepakt bij een protest in Moskou tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Dat melden partijgenoten van Navalny en is te zien op beelden van AFP. Kort na het oppakken van de politicus begon de politie volgens getuigen van Reuters ook andere mensen die deelnamen aan het protest te arresteren. Er zijn zeker zestienhonderd mensen opgepakt.

Navalny had zijn aanhangers opgeroepen om de straat op te gaan tegen de herverkiezing van Poetin. De president wordt maandag opnieuw beëdigd. 

Poetin wordt door Navalny een aristocratische, 'tsaarachtige' leider genoemd. De overwegend jonge betogers scandeerden slogans als ''Rusland zonder Poetin'' en ''weg met de tsaar''.

Strafblad

In januari werd door de kiescommissie bepaald dat Navalny niet mocht deelnemen aan de presidentsverkiezingen, omdat hij een strafblad heeft. 

Navalny heeft meerdere keren vastgezeten voor het organiseren van demonstraties tegen de regering, waarvoor geen toestemming was verleend. Ook een eerdere veroordeling vanwege corruptie zat hem in de weg om door te gaan als presidentskandidaat. Navalny zegt dat de straffen die hem zijn opgelegd politiek gemotiveerd zijn.

Oppositieleider opgepakt bij anti-Poetinprotest in Moskou
62
Oppositieleider opgepakt bij anti-Poetinprotest in Moskou

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!