Het grootste eiland van de Amerikaanse staat Hawaï is vrijdag na de vulkaanuitbarsting van een dag eerder getroffen door een serie van aardbevingen. 

Het Amerikaanse Geologische Onderzoeksbureau meldde twee bevingen kort na elkaar met een kracht van 5.7 en 5.8. Zeker de laatste beving kan voor ernstige schade hebben gezorgd, maar volgens de autoriteiten was de beving niet zwaar genoeg om een tsunami te veroorzaken.

Het epicentrum van de bevingen ligt 19,3 kilometer ten zuidwesten van de plaats Leilani Estates. De inwoners van deze plaats waren al geëvacueerd na de uitbarsting van de vulkaan Kilauea een dag eerder. 

Op videobeelden is te zien hoe magma omhoog komt door een gat in de weg en hoe lava door het bos stroomt tijdens de vulkaanuitbarsting.

Geologisch instituut VS toont timelapse vulkaan Hawaï
47
Geologisch instituut VS toont timelapse vulkaan Hawaï

Noodtoestand 

De noodtoestand was vlak na de vulkaanuitbarsting al uitgeroepen door de gouverneur van Hawaï. Daarnaast heeft hij de Nationale Garde ingeschakeld om de situatie in goede banen te leiden.

Vanwege de evacuatie zijn op het eiland twee noodopvangen geopend. Mensen die hier naartoe gaan, worden opgeroepen om noodvoorraden medicijnen en voedsel mee te nemen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!