Een Amerikaanse rechter heeft twijfels geuit over aanklachten van speciaal aanklager Robert Mueller aan het adres van Paul Manafort. Volgens de rechter heeft Mueller zijn jurisdictie overschreden omdat hij Manafort wil vervolgen voor misdrijven die niet gerelateerd zijn aan het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Dat meldt persbureau Bloomberg.

De rechter suggereerde dat de voormalig campagneleider van Donald Trump mogelijk is aangeklaagd om hem tot medewerking tegen de president te dwingen.

Manafort wordt vervolgd voor onder meer het witwassen van geld en illegaal lobbyen.

Tien jaar geleden

De rechter vroeg zich af hoe financiële misdrijven van tien jaar geleden verband hielden met de Amerikaanse verkiezingen, waar Donald Trump tot president werd verkozen.

''Ik zie niet in wat dit te maken heeft met wat de speciaal aanklager is opgedragen te onderzoeken'', antwoordde Ellis tijdens de hoorzitting over het verzoek van Manafort de zaak te seponeren.

Een uitspraak deed de rechter nog niet en het is ook nog niet bekend wanneer die gedaan wordt.

Mueller heeft twee weken de tijd een niet-bewerkte versie van het Justitie-document te overleggen waarin zijn taken staan omschreven. Een niet-ontvankelijkheidsverklaring in de zaak Manafort zou een tegenvaller zijn. Mueller kan dan rekenen op zware kritiek van Trump, Republikeinse Congres-leden en de rechtse media.

Ontslag

Manafort heeft in maart bij een federale rechtbank het verzoek ingediend om de aanklachten tegen hem te verwerpen. 

Hij was van juni tot en met augustus 2016 campagneleider van, toen nog, presidentskandidaat Trump. Hij nam ontslag toen er berichten verschenen dat hij miljoenen dollars zou hebben gekregen van een pro-Russische partij in Oekraïne.

Sinds oktober 2017 zitten hij en zijn zakenpartner Richard Gates vast.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!