De Spaanse autoriteiten gaan door met het onderzoeken van misdrijven die zijn gepleegd door de Baskische terreurbeweging ETA. Volgens premier Mariano Rajoy is er "nooit sprake geweest van enige vorm van straffeloosheid en zal die er ook nooit zijn".

De ETA maakte eerder deze week bekend zichzelf te hebben ontmanteld, na tientallen jaren te hebben gestreden voor een onafhankelijke Baskische staat. Daarbij bracht ze zo'n 850 mensen om. De terreurorganisatie liet vorig jaar al weten dat ze afstand van haar volledige wapenvoorraad deed.

Rajoy zei vrijdag dat de autoriteiten voormalige militanten niet vrijuit laten gaan. "De misdrijven van de ETA worden nog steeds onderzocht en vervolgd", benadrukte hij.

Aanhangers van de organisatie die al in de cel zitten, in totaal zo'n driehonderd, hoeven er volgens de premier ook niet op te rekenen dat ze nu op vrije voeten komen of naar gevangenissen dichter bij Baskenland worden overgeplaatst.

De ontbinding van ETA wordt vrijdag gemarkeerd met een ceremonie tijdens een vredesconferentie in het zuidwesten van Frankrijk. De regering van dat land en die van Spanje negeren de conferentie. Wel zijn er enkele afgevaardigden van Spaanse politieke partijen en internationale bemiddelaars aanwezig.

Terreurgroep ETA heft zich op: vijftig jaar aanslagen in Spanje
179
Terreurgroep ETA heft zich op: vijftig jaar aanslagen in Spanje