De vulkaan Kilauea op de grootste eiland van de Amerikaanse staat Hawaï is uitgebarsten. Zo'n tienduizend inwoners in de omgeving van de vulkaan zijn geëvacueerd.

Inmiddels heeft de lava, die een gebied van zo'n 125 vierkante kilometer bedekt, het dorp Puna bereikt. De uitbarsting van de vulkaan komt na een serie aardbevingen op het eiland in de afgelopen dagen, melden de autoriteiten. 

De gouverneur van Hawaï, David Ige, heeft lokaal de noodtoestand uitgeroepen. Daarnaast heeft hij de Nationale Garde ingeschakeld om de situatie in goede banen te leiden. "Wees alsjeblieft alert en bereid je nu voor om je gezin te beschermen", richt hij zich via Twitter tot de mensen die in de buurt van de vulkaan wonen.

Vanwege de evacuatie zijn op het eiland twee noodopvangen geopend. Mensen die hier naartoe gaan, worden opgeroepen om noodvoorraden medicijnen en voedsel mee te nemen.

Actief

De Kilauea, een van de vijf vulkanen op het eiland, is sinds een grote uitbarsting in 1983 actief. Doordat de vulkaan regelmatig lava spuwt, geldt hij als een populaire trekpleister onder toeristen.

Drone filmt lavastroom op Hawaï na vulkaanuitbarsting
46
Drone filmt lavastroom op Hawaï na vulkaanuitbarsting

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!