De Braziliaanse turnwereld is in de greep van een misbruikschandaal dat zich steeds verder uitbreidt. Spil in de ontuchtzaak is de voormalige coach van het nationale team, Fernando de Carvalho Lopes. Hij zou tientallen jongens hebben aangerand. 

Volgens het Braziliaanse station TV Globo zou het misbruik hebben plaatsgevonden in de afgelopen twee decennia bij de turnclub van Lopes in de buurt van São Paulo.

Verslaggevers van de omroep spraken met veertig slachtoffers van de Braziliaanse coach, die al langer onder verdenking staat van seksuele misdrijven. ''Ik weet niet hoe vaak ik wakker ben geworden met zijn hand in mijn broek'', verklaarde één van de ondervraagde jongens. Lopes ontkent.

Een maand voor het begin van de Olympische Spelen van Rio 2016 werd hij uit zijn functie gezet, nadat hij eerder dat jaar was beschuldigd van ontucht.

Na die aantijgingen werd Lopes ook bij zijn club als trainer aan de kant geschoven. Hij kreeg een administratieve functie, die hij begin deze week eveneens moet opgeven na de nieuwe onthullingen over misbruik op TV Globo.

Nassar

In de Verenigde Staten werd aan het begin van dit jaar de Amerikaanse sportarts Larry Nassar veroordeeld tot 40 tot 125 jaar celstraf vanwege het seksueel misbruiken van meisjes.

De straf kwam bovenop de 175 jaar celstraf die hij eerder al kreeg voor misbruik van turnsters van de Amerikaanse olympische selectie en de 60 jaar die hij kreeg voor het bezit van kinderporno.

Het aantal meisjes en vrouwen dat Nassar van seksueel misbruik beschuldigt, liep op tot meer dan 250.