Voor de Surinaamse kust is woensdag opnieuw een vissersboot overvallen. Volgens Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, is de kapitein daarbij gedood. 

Over het lot van de overige vier bemanningsleden is nog niks bekend, melden Surinaamse media. De vissersboot zou zijn overvallen nabij het Matapicakanaal, schrijft het dagblad De Ware Tijd.

Eind vorige week zijn vier vissersboten door piraten overvallen. Vier vissers hebben het overleefd, zestien anderen zijn nog vermist. Drie lichamen werden woensdag geborgen door medewerkers van de kustwacht en de maritieme politie in Suriname.

Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing stelt dat de lichamen tekenen vertonen van een misdrijf, schrijft het dagblad. Justitie in Suriname heeft daarom de stoffelijke overschotten in beslag genomen. De zoektocht naar de overige overlevenden en slachtoffers is nog gaande.

Vete

Het is niet voor het eerst dat er in Surinaamse wateren schepen worden overvallen. Eerder dit jaar werd een kapitein gedood en werden vissers beroofd en mishandeld. Hoewel nog niet bevestigd door de autoriteiten lijkt het erop dat de overvallen en moorden onderdeel zijn van een vete tussen vissers.

De vissers en ook de overvallers zijn praktisch allemaal afkomstig uit buurland Guyana. Er zijn nauwelijks Surinamers werkzaam in deze sector.

Kritiek

Binnen de Surinaamse samenleving is veel kritiek op de politie en kustwacht die veel te laat in actie zouden zijn gekomen. Ook het afreizen van president Desi Bouterse naar Brazilië voor een staatsbezoek zonder dat hij zijn medeleven heeft geuit, heeft veel kwaad bloed gezet.