De Braziliaanse openbaar aanklager heeft een aanklacht ingediend tegen landbouwminister Blairo Maggi. Hij zou in 2009 als gouverneur betrokken zijn geweest bij corruptiepraktijken in de staat Mato Grosso.

Maggi zou onder meer een rechter van een lokale rechtbank 12 miljoen Braziliaanse Real (2,8 miljoen euro) hebben betaald om met vervroegd pensioen te gaan zodat een handlanger van Maggi zijn post kon innemen. De handlanger wordt eveneens vervolgd.

Maggi ontkent de beschuldigingen, schrijft het ministerie van Landbouw in een persverklaring.

Volgens de Braziliaanse wat kan een zittend minister alleen vervolgd worden als het hooggerechtshof dit goedkeurt. Woensdag was nog niet duidelijk wanneer zij hier een besluit over nemen.

Voormalig president

Tegen talrijke Braziliaanse politici onder wie zittende ministers, oud-presidenten en Congresleden lopen corruptieonderzoeken.

De voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva werd in januari veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij is veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen. Volgens de rechter zou Lula voor circa een miljoen euro hebben aangenomen van de grote bouwonderneming OAS. Hij wordt in totaal in vijf strafzaken beschuldigd van corruptie.

Lula wil weer meedoen aan de verkiezingen, maar zal door zijn veroordeling vermoedelijk onverkiesbaar worden verklaard. Toch voert hij de peilingen aan in het politiek verdeelde land. Vooral onder het armere deel van de bevolking is hij populair. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!