Een vriend van de Praagse ober die door Nederlanders werd mishandeld, komt volgende week naar Nederland. Hij wil hier zijn "eigen onderzoek'' naar de daders doen om zijn vriend te helpen.

Dat laat de man, tevens woordvoerder van de familie van de ober, weten. "Ik kom nu voor Miroslav in actie. Hij weet precies wat we aan het doen zijn."

Wat dat eigen onderzoek inhoudt, is nog onduidelijk. Eerder liet de familiewoordvoerder nog weten dat meerdere vrienden en familieleden naar Nederland zouden komen, nu stelt hij dat hij alleen komt.  

De ober raakte zwaargewond bij de mishandeling vorige week. Hij ligt nog steeds op de intensive care van een ziekenhuis in Praag, maar is inmiddels stabiel, bij bewustzijn en buiten levensgevaar.

Volgens de familiewoordvoerder heeft de man onder meer een hersenbloeding opgelopen en is zijn kaak op drie plaatsen gebroken. Zijn herstel kan een jaar duren.

Nederlanders slaan ober in elkaar in Praag
54
Nederlanders slaan ober in elkaar in Praag

Terras

Vorige week werden in totaal zeven Nederlanders in de leeftijd van 24 tot 32 jaar opgepakt in verband met de mishandeling. De mannen zouden de ober hebben aangevallen, nadat hij had gezegd dat de groep geen meegenomen drank mocht drinken op het terras.

Twee van de Nederlanders werden snel weer vrijgelaten. Drie anderen werden later die week veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen om hun betrokkenheid bij de vechtpartij. De overige twee blijven vastzitten, zij riskeren een celstraf tot tien jaar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!