De leider van de massademonstraties in Armenië Nikol Pashinyan is door het Armeense parlement niet gekozen tot nieuwe premier. Pashinyan was de enige kandidaat.

Na de benoeming van Serzj Sarkisian tot premier, gingen Armenen massaal de straat op om te demonstreren. Uiteindelijk stapte de oud-president op.

Dinsdag stemde het parlement over een nieuwe premier. Pashinyan kon geen meerderheid van het parlement achter zich krijgen, ondanks het gebrek aan tegenstand. Hij kreeg 45 van de benodigde 53 stemmen. 

De regeringspartij had kort voor de stemming aangekondigd dat ze Pashinyan niet gingen steunen.

Toespraak

Tijdens de stemming was een grote groep demonstranten op de been buiten het parlement in de hoofdstad Jerevan. Na het verliezen van de stemming, ging Pashinyan naar buiten en werd daar met luid applaus ontvangen door de menigte. 

Hij hield direct een toespraak voor zijn aanhangers.  Daarin roept hij op tot het blokkeren van het volledige openbare leven in het land.

Daarnaast wil hij dat de regeringspartij stopt. "De enige onderhandelingen die ik nu nog wil houden, gaan over het einde van de regeringspartij."

Ook roept Pashinyan de politieagenten op om de protesten niet langer te onderdrukken, maar juist te steunen.

Sarkisian

Sarkisian was tien jaar lang de president van Armenië. Het parlement benoemde hem eerder deze maand tot premier. Die heeft meer bevoegdheden gekregen, terwijl de macht van de president werd afgebouwd. Sarkisian bleef daardoor de machtigste persoon in het land.

Tegenstanders verweten Sarkisian onder meer dat hij te lang aan de macht probeerde te blijven. Hij weigerde aanvankelijk een stap terug te doen, maar kwam daar deze week op terug. In een verklaring stelt Sarkisian donderdag dat "Armenië aan een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis begint".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!