Een mensenrechtenexpert van de Verenigde Naties meldt dinsdag toegang te willen tot de regio Kachin in Myanmar, waar burgers gebukt gaan onder gevechten tussen het leger en rebellen. Meer dan honderd inwoners zijn verstoken van voedsel en medicijnen. 

Ook zijn minstens 5.000 mensen op de vlucht en zijn er naar schatting al tien doden gevallen door de gevechten, laat de VN in een verklaring weten. 

De mensenrechtenexpert zegt dat een voedseldropping, georganiseerd door medewerkers van het Rode Kruis, het dorp niet bereikte waar meer dan honderd inwoners vastzitten. De mensen aldaar hebben al drie weken lang geen of beperkte toegang tot voedsel en medicijnen.  

De VN spreekt bezorgdheid uit over de situatie. Er zijn signalen dat het leger bombardementen uitvoert, andere zware wapens gebruikt en schiet in bewoonde gebieden in de buurt van China.

Rebellen

De rebellen waar het leger tegen strijdt, behoren tot de Kachin Bevrijdingsorganisatie. De Kachin zijn net als de Rohingya een etnische minderheid in het land. Het merendeel van de bevolkingsgroep is christelijk.

De rebellen strijden sinds 1961 voor meer autonomie in de gelijknamige regio. Ondanks dat er een aantal jaar geleden een staakt-het-vuren is afgekondigd, vinden er soms beschietingen plaats.