Ook Noord-Korea is begonnen met het ontmantelen van luidsprekers die propaganda over de grens versturen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie meldt dat het tekenen daarvan ziet.

Maandag zei het ministerie al dat het de Zuid-Koreaanse propagandaluidsprekers dinsdag zal weghalen.

Het zijn enkele van de eerste praktische, zij het kleine, stappen in de richting van verzoening na de topontmoeting van vrijdag tussen de leiders van de twee naties.

Als gebaar van goede wil in de aanloop naar de top had Zuid-Korea zijn luidsprekers uitgeschakeld, die een mix van nieuws, Koreaanse popmuziek en kritiek op het Noord-Koreaanse regime uitzonden.

Een ander gebaar tot verzoening was het besluit van de Noord-Koreanen om de klok gelijk te zetten met het buurland. De nieuwe tijd, dertig minuten vroeger, moet 5 mei ingaan.

Permanente vrede

De leiders van de landen, president Moon Jae-in en Kim Jong-un, besloten vrijdag aan het slot van hun topontmoeting dat ze permanente vrede willen. Ook zouden nucleaire wapens niet meer welkom zijn op het Koreaanse schiereiland. 

Hoewel sinds 1953 sprake is van een wapenstilstand, zijn de twee landen officieel nog in oorlog. De inzet van de gesprekken was het uiteindelijk tekenen van een formeel vredesakkoord.