
Advocaat vraagt vrijspraak voor drie verdachten Decembermoorden
Het Openbaar Ministerie eiste eind vorig jaar twintig jaar gevangenisstraf tegen de drie.
Kanhai vroeg de krijgsraad het OM niet ontvankelijk te verklaren omdat het Surinaamse parlement in 2012 een Amnestiewet heeft aangenomen. Deze wet had als doel het strafproces stop te zetten zodat alle verdachten vrijuit zouden gaan. De krijgsraad heeft deze wet echter ongeldig verklaard.
De raadsman betoogde verder dat verdachte Dendoe helemaal niet aanwezig was tijdens de nacht van 8 december 1982 toen de moorden in fort Zeelandia gepleegd werden. Wat betreft Ernst Gefferie en Iwan Dijksteel zei Kanhai dat zij latere slachtoffers wel thuis hadden opgehaald, maar niet betrokken waren bij het doodschieten van deze mensen.
Bouterse
In de zaak van hoofdverdachte Desi Bouterse, de huidige president van Suriname, hield Kanhai 29 januari hetzelfde pleidooi. Ook voor hem eiste Kanhai toen vrijspraak, omdat er volgens hem niet voldoende bewijs is dat Bouterse schuldig is. Het zou niet zijn bedoeling zijn geweest dat de Surinamers werden gedood.
De rechtszaak is al sinds 2007 bezig, maar werd meerdere malen voor lange tijd onderbroken.
Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!