De Britse premier Theresa May heeft Sajid Javid maandag benoemd tot de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, nadat Amber Rudd het ambt zondag plotseling neerlegde. Javid (48) is voormalig-directeur bij Deutsche Bank en sinds juli 2016 minister van Minderheden en Lokale Overheden. 

Javid zijn voorganger Rudd stapt op De oud-bewindsvrouw lag de laatste tijd onder vuur vanwege het zogenoemde Windrush-schandaal.Dit gaat om de zogenaamde Windrush-generatie, een groep een groep mensen uit onder meer de Caraïbische gebieden die tussen 1948 en 1971 naar het Verenigd Koninkrijk kwam.  Nu moeten zij bewijzen dat zij legaal in het land verblijven. 

Velen van hen wonen al jaren in Groot-Brittannië. Dit weekend dook er ook een memo op van Rudd waaruit bleek dat zij in tegenstelling tot eerdere beweringen wel degelijk op de hoogte was van targets op het gebied van uitzettingen van illegalen. Rudd was sinds juli 2016 minister van Binnenlandse Zaken.

Rudd was sinds juli 2016 minister van Binnenlandse Zaken. Zij werd altijd fel bekritiseerd om haar strenge aanpak van illegale immigranten. Maandag geeft ze tekst en uitleg over haar vertrek. Premier Theresa May heeft het ontslag geaccepteerd.