Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben er bij de VS op aangedrongen niet uit de nucleaire deal met Iran te stappen. De leiders van de drie landen hebben hierover zondagmiddag met elkaar getelefoneerd.

Bondskanselier Angela Merkel had na haar bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump overleg met president Emmanuel Macron en premier Theresa May over het voortzetten van de deal.

Ze werden het erover eens dat de deal aangevuld moet worden met nieuwe afspraken die over het ballistische raketprogramma van Iran moeten gaan. Ook zijn de drie Europese leiders het erover eens dat de afspraak de beste manier is om te voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt.

Op 12 mei ligt weer een deadline voor president Trump op tafel. Hij moet dan beslissen of hij zich wel of niet terugtrekt uit de deal.

Trump moet elke drie maanden zijn goedkeuring aan de opschorting van de sancties tegen Iran geven. Dit staat in een deal die westerse landen met het land hebben gesloten. In ruil hiervoor moet Iran zijn atoomprogramma afbouwen. Naar verwachting gaat Trump zijn handtekening komende maand niet zetten.

Pompeo

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft zondag gezegd dat de VS uit de deal zal stappen, tenzij gesprekken met Europese partners verbeteringen opleveren.

Pompeo is dit weekend op reis in het Midden-Oosten en heeft onder meer een bezoek gebracht aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij haalde tijdens een persconferentie hard uit naar Iran.

Tijdens een eerder bezoek aan de Saudische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud riep hij de Golfstaten op om samen achter de sancties tegen Iran te staan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!