De Australische overheid heeft een bedrag van 500 miljoen Australische dollar (ruim 300 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor het behoud van het Great Barrier Reef. Het geld moet voorkomen dat de staat van het koraalrif nog verder verslechtert. 

Het Australische koraalrif heeft ernstig te lijden onder bijvoorbeeld verbleking. Vorig jaar werd bekend dat ruim twee derde van het Great Barrier Reef hierdoor beschadigd is geraakt. 

Het geld dat de Australische regering nu beschikbaar stelt, wordt onder andere gebruikt om boeren af te helpen van het gebruik van bepaalde pesticiden, die via het water in het rif terechtkomen. 

Ook komt het geld ten goede aan waterprojecten die gestart zijn om de waterkwaliteit in zijn algemeenheid te verbeteren. Daarmee moet voorkomen worden dat ook andere stoffen dan pesticiden in het water belanden.

Sommige stoffen zorgen er namelijk voor dat algen en zeesterren naar het gebied trekken. Die dieren kunnen het koraal op hun beurt weer kaal eten. 

Deze zeester bedreigt Great Barrier Reef bij Australië
41
Deze zeester bedreigt Great Barrier Reef bij Australië

Belang

Het Great Barrier Reef is van groot belang voor Australië. De aanwezigheid van het koraal maakt dat jaarlijks miljoenen toeristen afreizen naar het land.

Bovendien is het rif belangrijk voor de biodiversiteit. Ruim 25 procent van de vissoorten is afhankelijk van koraal. Indirect zijn ook tientallen miljoenen mensen, die deze vissen weer eten, afhankelijk van het rif. 

Het Great Barrier Reef bestaat uit duizenden kleine koraalrifjes. Het staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst.

De Verenigde Naties noemen het koraalrif de "meest biologisch diverse" ter wereld en beschrijven het gebied als "een rif met enorme wetenschappelijke waarde".