De 15 miljoen inwoners van Cambodja krijgen een extra vrije dag. De Cambodjanen zijn voortaan ook op 20 mei vrij om de slachtoffers van de periode onder de Rode Khmer te herdenken. 

Premier Hun Sen heeft 20 mei per decreet uitgeroepen tot 'nationale herinneringsdag'. Cambodja was al 'recordhouder' met 27 officiële feestdagen; de meeste vrije dagen van alle landen ter wereld. 

Het gebaar van premier Sen, die het land sinds 1985 met straffe hand leidt, komt vlak voor de verkiezingen in het land. Hoewel Sen weinig concurrentie te dulden heeft omdat er amper oppositie is, wordt gedacht dat zijn besluit hem nog meer stemmen op zal leveren. 

Andere belangrijke feestdagen in Cambodja zijn bijvoorbeeld de verjaardag van de koning, maar ook op de geboortedag van zijn moeder, de overlijdensdag van zijn vader en op de dag van zijn kroning, zijn Cambodjanen vrij.

De bevolking, voor 97 procent boeddhist, is daarnaast ook vrij op verscheidene religieuze feestdagen. 

Herdenking

Op de nieuwe officiële feestdag is het dus de bedoeling dat de Cambodjanen slachtoffers uit de Rode Khmer-periode herdenken.

Eind jaren zeventig werd de bevolking zwaar onderdrukt door deze destijds heersende militaire communinistische groepering.

De Rode Khmer wordt verantwoordelijk gehouden voor het uitmoorden van miljoenen mensen in het land.