Campagnemedewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben niet samengewerkt met Russen voor de presidentsverkiezingen in 2016. Dat zeggen de Republikeinen in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden in een vrijdag gepubliceerd onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt volgens de Republikeinen ook dat er geen bewijs is dat ontmoetingen tussen Trumps campagnemedewerkers en afgevaardigden van de Russische regering hebben geleid tot samenwerking of samenzwering met de Russen. Hetzelfde geldt voor zakelijke ontmoetingen met Russen voordat de campagne begon.

Daarnaast is er geen bewijs gevonden dat medewerkers van Trumps team verantwoordelijk zijn voor het lekken van emails van Hillary Clinton vlak voor de verkiezingen. Ze hebben wel contact gehad met Wikileaks, wat de commissie erg onhandig vindt. 

Trump verwelkomde de uitkomsten van het onderzoek van zijn partijgenoten. "Zoals ik altijd al heb gezegd, het is allemaal een groot bedrog van de Democraten gebaseerd op betalingen en leugens. Er zou nooit een speciale aanklager moeten zijn aangesteld. Heksenjacht!", schrijft de president op Twitter.

Vijf belangrijke namen in het Amerikaanse Ruslandonderzoek
219
Vijf belangrijke namen in het Amerikaanse Ruslandonderzoek

Cyberaanvallen

De Republikeinen weten wel zeker dat Rusland in 2015 en 2016 cyberaanvallen op Amerikaanse politieke instituten heeft uitgevoerd. Ook is bewezen dat ze zich hebben bemoeid met de uitkomst van de presidentsverkiezingen. Volgens de commissie was dat niet per se om Trump president te maken.

Rusland zou bezig zijn met een cyberoorlog tegen het westen. De Russen hebben gebruik gemaakt van sociale media om "verwarring te zaaien en het politieke proces te ondermijnen", staat in het rapport. 

De commissie zegt dat er na de verkiezingen niet goed genoeg is opgetreden tegen de Russen. Om een vergelijkbare situatie in de toekomst te voorkomen, vindt de commissie dat de huidige wetgeving moet veranderen en dat er meer controle moet komen.

Andere onderzoeken

De Democraten in dezelfde commissie bekritiseerden eerder al de conclusies van hun Republikeinse collega's en zijn het niet met de uitkomsten die vrijdag zijn gepubliceerd eens.

Naast het Huis van Afgevaardigden onderzoekt ook de Senaat de vermeende Russische inmenging bij de verkiezingen. Daarnaast buigt speciaal aanklager Robert Mueller zich over de zaak.

Manafort

Het onderzoek van Mueller heeft geleid tot de vervolging van Paul Manafort, de voormalige campagnemanager van Donald Trump. Hij wordt onder meer verdacht van witwassen. 

Manafort heeft tevergeefs bezwaar gemaakt tegen dit Ruslandonderzoek. De rechter oordeelde vrijdag dat hij geen civiele rechtszaak kan aanspannen om een strafrechtelijk onderzoek te dwarsbomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!