Drie Nederlanders die samen met anderen in Praag betrokken waren bij de zware mishandeling van een ober zijn in Tsjechië veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en uitgewezen. Twee anderen zitten nog vast.

Het is niet duidelijk waar de drie precies voor zijn veroordeeld. Zij gaan volgens Tsjechische media niet in beroep. De drie mogen de komende vijf jaar niet in Tsjechië komen.

Maandagavond werden in totaal zeven Nederlanders in de leeftijd van 24 tot 32 jaar opgepakt in verband met de zware mishandeling op een Praags terras tijdens het weekeinde. Twee van hen werden snel weer vrijgelaten.

De andere twee verdachten blijven vastzitten. Zij riskeren een celstraf tot tien jaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat er nog twee Nederlanders vastzitten, maar kan geen bijzonderheden geven. De twee hebben consulaire bijstand aangevraagd.

De mannen zouden de ober hebben aangevallen, nadat hij had gezegd dat de groep geen meegenomen drank mocht drinken op het terras. Het slachtoffer is zo ernstig gewond geraakt dat hij naar de afdeling intensive care moest en aan zijn hoofd geopereerd is.

Nederlanders slaan ober in elkaar in Praag
54
Nederlanders slaan ober in elkaar in Praag

Videobeelden

De mannen werden op het vliegveld van Praag aangehouden, nadat zij werden herkend door passagiers. Verschillende media hadden uitgebreid bericht over de mishandeling, waarbij ook videobeelden werden getoond.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de Nederlanders aanvankelijk lieten weten dat zij geen consulaire bijstand wilden, maar daar kwamen ze later op terug.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!