Het parlement van Armenië kiest op 1 mei een nieuwe premier. Dit heeft het parlement donderdag bekendgemaakt, drie dagen na het aftreden van premier Serzj Sarkisian. 

Sarkisian stapte maandag op nadat tienduizenden betogers zijn vertrek eisten. In de Armeense hoofdstad Jerevan vonden de afgelopen weken meerdere grootschalige protesten plaats.

Sarkisian was tien jaar lang de president van Armenië. Het parlement benoemde hem eerder deze maand tot premier. Die heeft meer bevoegdheden gekregen, terwijl de macht van de president werd afgebouwd. Sarkisian bleef daardoor de machtigste persoon in het land.

Tegenstanders verweten Sarkisian onder meer dat hij te lang aan de macht probeerde te blijven. Hij weigerde aanvankelijk een stap terug te doen, maar kwam daar deze week op terug. In een verklaring stelt Sarkisian donderdag dat "Armenië aan een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis begint".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!