De Franse president Emmanuel Macron heeft de Amerikanen woensdag opgeroepen zich niet af te keren van de wereld. Hij wees politici tijdens een toespraak voor het Amerikaanse Congres op de beslissende rol die hun land heeft gespeeld bij het ''creëren en bewaken van de vrije wereld zoals we die nu kennen''.

Macron brengt een driedaags bezoek aan de VS en ontmoette onder meer de Amerikaanse president Donald Trump, met wie hij goed overweg lijkt te kunnen.

Toch neemt de Franse leider vaak andere standpunten in dan zijn Amerikaanse collega, bijvoorbeeld over het Klimaatakkoord van Parijs en de wens van Trump om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië.

Een ander belangrijk punt waarop Macron zijn Amerikaanse evenknie probeert te overtuigen is het nucleaire akkoord met Iran. Hoewel Trump in het verleden aanstuurde op een Amerikaans vertrek uit deze overeenkomst, suggereerde hij na een aantal gesprekken met Macron dat een herziening mogelijk ook acceptabel is.

Macron zei woensdag tegen het Congres dat het verleidelijk kan zijn om isolationisme en nationalisme te gebruiken als "tijdelijke oplossing voor onze angsten".

"Maar de deur naar de wereld sluiten zal de evolutie van de wereld niet stoppen", waarschuwde de Franse president, die problemen noemde waarmee de internationale gemeenschap wordt geconfronteerd. Hij verwees onder meer naar kernwapens, sociale ongelijkheid en klimaatverandering

De president riep zijn toehoorders op de ogen niet te sluiten voor dergelijke "nieuwe risico's".

Trump kust Macron na lovende toespraak
38
Trump kust Macron na lovende toespraak

Samenwerking

"Het versterken van onze samenwerking is de enige optie", zei Macron, die verder waarschuwde voor de gevolgen van het vervuilen van de oceanen en het vernietigen van biodiversiteit. "We doden de planeet. We moeten het onder ogen zien: Er is geen planeet B", stelde hij.

President Trump zei eerder uit te kijken naar de toespraak van zijn collega. "Hij zal het fantastisch doen", voorspelde Trump op Twitter.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!