Het proces tegen de voormalige leider van de Serviërs in Bosnië, Radovan Karadzic, is oneerlijk geweest. Hij moet worden vrijgesproken of het proces moet over. Dit betoogde zijn raadsman Peter Robinson maandag in Den Haag aan het begin van het hoger beroep.

De aanklagers hebben ook hoger beroep aangetekend tegen Karadzic, omdat ze willen dat hij een levenslange gevangenisstraf krijgt.

Karadzic is in 2016 door het Joegoslavië-Tribunaal na een proces dat vijf jaar duurde veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf wegens zijn rol bij etnische zuiveringen in het door burgeroorlog verscheurde land. Zo bevonden de rechters hem schuldig aan volkerenmoord rond de enclave Srebrenica, waar in 1995 duizenden moslimmannen werden geëxecuteerd.

Karadizic was de politieke leider van etnische Serviërs, die wilden voorkomen dat Bosnië-Herzegovina - vooral onder druk van westerse mogendheden - onafhankelijk van Belgrado werd. Ze vreesden er als minderheid te worden gedomineerd door Bosnische moslims.

Het tribunaal werd in 1993 opgericht door de VN voor de berechting van ernstige misdaden gepleegd tijdens de afscheidingsoorlogen in het voormalige Joegoslavië.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!