Zeker veertig deelnemers aan de hardloopwedstrijd Antwerp 10 Miles & Marathon zijn door het warme weer onwel geworden en hadden medische verzorging in een ziekenhuis nodig. Enkelen van hen liggen op de intensive care en moeten de nacht in het ziekenhuis doorbrengen.

In totaal moesten 268 deelnemers zich langs de route laten behandelen door medewerkers van het Rode Kruis, meldt de organisatie.

''De deelnemers kampten vooral met oververhitting, uitdroging en complete uitputting", zegt An Luyten van het Rode Kruis, die zelf ook meeliep en de hitte aan den lijve ondervond.

Vanwege de hoge temperaturen werden alle deelnemers onderweg gewaarschuwd om het rustig aan te doen en geen risico's te nemen.

Hulpdiensten

Op het moment dat veel lopers onwel werden werd er opgeschaald van 89 naar 150 vrijwilligers, vertelt Luyten in de Gazet van AntwerpenIn totaal zijn er 22 ambulances ingezet, terwijl de organisatie begon met acht. 

Er werd een medisch interventieplan afgekondigd door de hulpdiensten en de organisatie besloot het wedstrijdelement weg te halen door de tijdsregistratie te stoppen.

“We zijn ervan overtuigd dat als je het tijdselement wegneemt, dat lopers minder geneigd zijn om over hun limiet te gaan. Het gaat er vooral om dat we het risico niet willen lopen om géén capaciteit meer te hebben wanneer er echt iets ernstigs gebeurt. In die zin is het een preventieve maatregel", aldus de organisatie. 

Meer dan 40.000 lopers, verdeeld over vier afstanden, namen zondag deel aan de 33e editie van de hardloopwedstrijd. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!